Proč je důležité, aby si dítě odříhlo?

Vytvořeno 15.10.2020
Miminka při pití často polykají i trochu vzduchu. Právě proto je odříhnutí velmi důležité a potřebné. Při odříhnutí ze žaludku odejde přebytečný vzduch, který miminko spolykalo. Bez odříhnutí by mohlo docházet k bolestem bříška a nadýmání. Děťátko by mohlo být rozmrzelé, plačtivé, špatně by mohlo spát.

Zároveň je odříhnutí důležité i z důvodu falešného pocitu nasycenosti. Dítě se napije a spolyká nějaký vzduch, pak se cítí syté, přestane pít. A jakmile vzduch unikne, jeho poloprázdný žaludek se opět hlásí o jídlo. Když maminka nechává miminko odříhnout, tak samozřejmě kromě bezpečnostních důvodů zjistí, jestli už je dítě syté nebo ještě hladové. Dítě si po pití odříhne, třeba i trochu ublinkne, a může pokračovat v pití, pokud má stále zájem a hlad.

Čím překotněji a hltavěji dítě pije a stříká mu do pusinky hodně mléka, tím víc může spolykat vzduchu. Naopak dítě, které pije klidně, nebude možná ani nutné nechávat odříhnout.

Jak dítěti pomoci, aby si odříhlo?

Po krmení podržte miminko ve vzpřímené poloze. Pokud ovšem mezitím u prsu neusnulo. Jestliže máte pocit, že je dítě napité dost, klidně ho nechte spát, dokud samo nedá najevo, že si potřebuje odříhnout. Když si dítě odříhne, je možná dobré zkusit dítěti nabídnout prs znovu. Ozvlášť při silném odříhnutí, což značí falešný pocit nasycenosti, nebo pokud při odříhnutí vyblinkalo dost mléka, může mít dítě brzy hlad.

Při odříhnutí obvykle, zejména u těch nejmenších, vyjde ven také trochu mléka. Dítě trochu ublinkne. Proto si chraňte své oblečení plenou. Na odříhnutí však nečekejte do nekonečna. Pokud se nedostaví do několika minut a dítě se nejeví neklidné, odříhnout si nemusí. Třeba si bude chtít odříhnout později. Anebo taky vůbec.

Odříhnutí miminka je důležité v prvním měsících života. Jakmile rodiče zavádějí první nemléčné příkrmy, funkce trávicího systému jsou již zralejší, miminko má pevnější břišní stěnu a se spolykaným vzduchem si již umí lépe poradit.

Vhodné polohy k odříhnutí

  • Poloha přes rameno – Jde o nejčastější polohu, která se v České republice používá. Je však nutné ji dobře provádět. Pokud by se dítě ve svislé poloze drželo špatně, mohlo by dojít k poškození zad a následnému špatnému držení těla. V poloze přes rameno musí být dítě doslova o rameno „zlomeno“, tedy hrudníček musí být položen na matčino rameno. Tak se hlavička miminka dostává do předklonu a svou vlastní vahou už nevyvíjí nežádoucí tlak na páteř. Zádíčka musí být zakulacena. Nesmí být v rovné poloze jako na „stojáka“. Při této poloze na odříhnutí je dítě opřeno bříškem o paži maminky a dívá se přes rameno. Můžete zkusit ho přitom plochou dlaní zlehka poklepávat zdola nahoru přes zádíčka, aby vzduch mohl ze žaludku rychleji stoupat nahoru.
  • Poloha na tygříka – Ta je vhodná nejen pro odříhnutí, ale pomůže zbavit miminko bolestí bříška. Zmírňuje nadýmání a koliku. Miminko leží břichem na předloktí vaší ruky. Stejnou rukou jej zároveň držíme za stehno. Zádíčka má miminko opřena o vaše tělo a hlavičku volně na vaší loketní jamce. Každou ruku má miminko z jedné strany vašeho předloktí.
  • Poloha na nohou – Taktéž velmi účinná poloha. Říká se jí také pejsek. Maminka se posadí a pravou nohu lehce zvedne nebo překříží přes levou. Dítě se položí přes klín hrudníčkem na pravé koleno. Nožičky musí směřovat přes levé stehno. Levou rukou zkuste vyvíjet lehounký tlak na zadeček a současně horní část stehen. Tím se urychluje uvolnění vzduchu a odříhnutí.

Nebojte se položit na bříško

Některé děti neodříhávají včas, resp. těsně po kojení, nebo si neodříhávají vůbec. V takovém případě samozřejmě nedržte dítě celou dobu v náručí s obavou o jeho udušení. Klidně ho můžete položit do postýlky, ale vždycky na bříško nebo na bok. Jsou to polohy, ve kterých dítě nemůže vdechnout později uvolněný vzduch s mlékem, kterým by se mohlo zadusit.

Reflux

V ojedinělých případech se může stát, že časté odříhávání a ublinkávání kojence způsobuje nedomykavost svalového svěrače, který uzavírá začátek žaludku. Jde o poruchu, která se nazývá reflux.

odříhnutí
reflux
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.