Jak předejít striím v těhotenství?

Vytvořeno 07.10.2020
Čeho se v těhotenství ženy nejvíce děsí? Vedle porodu se obávají samozřejmě také ošklivých jizev na pokožce neboli strií. Tyto malé jizvy se tvoří různě, ale v těhotenství nejčastěji na ňadrech a břichu. Ale každou ženu strie netrápí a ani vlastně nemusí, nabídneme vám pár rad, jak těmto nevzhledným jizvám předcházet.

Jak vznikají strie?

Strie vznikají v důsledku extrémního natažení pokožky, kvůli kterému popraskají elastická vlákna pod povrchem kůže. Příčinou může být buď rychlý růst na váze, nebo právě těhotenství. Podstatnou roli hrají také dědičné dispozice, hormonální změny v pubertě, těhotenství či menopauze. Popřípadě vznikají v důsledku užívání hormonálních léků.

V těhotenství tyto bílé jizvičky vznikají v důsledku hormonálních změn a také rychlejšímu napínaní pokožky. Ale hodně podstatná je kvalita pokožky obecně. Jsou ženy, které mají problémy s pletí častější, a tím jsou také ke vzniku strií náchylnější. U většiny žen se objevují strie v posledním trimestru a také v závislosti na velikosti plodu. Čím větší břicho žena má, tím větší je pravděpodobnost, že ji strie neminou. Ale také to není pravidlo. Někdy jen stačí o sebe pečovat.

Dobrá rada nad zlato, obzvláště jde-li o strie

Velmi dobré je hned od začátku těhotenství své tělo promazávat a masírovat, právě aby pokožka byla při roztahování pružnější a elastičtější. Ale musíme dbát také na další důležité aspekty. V první řadě je to pitný režim. Dodržujte ho a pijte spíše čistou vodu či šťávu s čerstvého ovoce. Pokožka pak bude dobře hydratovaná.

Dalším aspektem je vyvážená strava, která by měla být bohatá například na vitamín C, který je důležitý pro tvorbu pojivové tkáně zajišťující pružnost pokožky.

Velmi účinné jsou také domácí masáže. Můžeme si problematické části často hladit či štípat, díky tomu pokožka povolí a není již pak tolik napjatá. Co se týče prsou tak kromě mazání a masáže nezapomeňte na dobrou podporu u podprsenky, na tom také hodně záleží.

Jak strie vyzmizíkovat?

Když už strie během těhotenství vzniknout, jde se jich zbavit velmi těžko. Většině žen po porodu již zůstanou. Sice po nějaké době změní barvu z bělavé na průhlednou, ale zcela nezmizí. Stále i v případě vzniklých strií se doporučují masáže olejíčky na strie. Lze také podstoupit laserovou terapii nebo mikrojehličkovou radiofrekvenci, při které je pomocí jehliček zavedená tepelná energie přímo ke kolagenovým vláknům. Vzniklé jizvy nelze ani těmito kosmetickými metodami vymazat, pořád na kůži budou, ale lze je částečně zneviditelnit. Ale určitě je lepší jim předcházet, na tom se určitě my všechny ženy shodneme.

těhotenství
strie
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.