Co dělat, když děťátko odmítá jíst?

Vytvořeno 05.10.2020
Poslední aktualizace 05.10.2020
Když právě nemáte doma opravdového jedlíka, tak to všichni znáte, ten boj s dítětem, když vůbec nechce jíst. Vše co mu s láskou připravíte, odmítá, nic mu nechutná, příkrmy nebo jiné jídlo vyplivuje. A vám doslova tečou nervy, nevíte, co s nimi. Přichází smutek, vztek i výčitky a strach. Jak si tedy poradit s nejedlíky? A jedná o normální stav nebo je to snad již signál nějakého problému?

Proč dítě nejí?

Rozhodně bychom se tím neměli trápit, první chyba by pak mohla být v nás. Dítě musíme prvně na jídlo nechat si zvyknout. To že jídlo v tuto chvílí nepřijímá, neznamená, že to třeba za týden nemůže být jinak. Každé dítě jí jinak a jinak začíná. Vůbec nesrovnávejte. Pokud dítě roste a prospívá, nevadí, že mu momentálně tolik nechutná a dítě kamarádky jí všechno. V brzké době to určitě bude lepší. Raději zůstaňte v klidu a nestresujte sebe i své dítě.

Nevzdávat se

Období vzdoru a zavádění nemléčných příkrmů, je složitá doba. V tomto období ne hned všem dětem podávaná potravina zachutná a v období vzdoru mnohdy odmítají i to, co jim již chutnalo. Ale vy se nevzdávejte a nepolevujte. Podávejte jídlo pomalu a postupně každý den. Když místo pořádného jídla, necháte dítěti jen třeba rohlík či sušenku, kterou si vyvztekalo, můžete si zadělat na problém. Dítě pak bude neustále trvat na svém úzkém jídelníčku. Když se ale nevzdáte, dítě vyzkouší, že mu vztek nepomáhá a brzy na averzi k podávanému jídlu zapomene.

Jídlem netrápit

Chcete, aby vaše děťátko jedlo? Udělejte mu z jídla příjemný rituál a vnukněte mu, že jídlo má být legrace.

  • nestresujte své dítě plným talířem, pokud víte, že jídlo nesní. Postavit před něj plný talíř, o kterém dítě ví, že ho nesní a tudíž pak za to bude hubováno, je chyba. To už je dle odborníků dítě vystrašené ještě před první lžící.

  • odmítá-li dítě nějakou důležitou potravinu, nejedná se obvykle o úplné odmítnutí. Dle výživových odborníků můžeme zkusit obdobu. Pokud nechce mléko – zkusíme kakao, pokud nechce ovoce – zkusíme šťávu, jogurty i sýry se dnes dělají hravě a s obrázky. S trochou fantazie si poradíte.

  • někdy dítě odmítá podvědomě potravinu představující pro něj potencionální alergen.

  • jídlem nesmíme děti trápit ani obtěžovat. Když si s ním hrajeme, tak ukončíme hru a jdeme si s ním umýt ruce a jíst. Jídlo by pro něj mělo představovat také takový společenský rituál a přesně tak to je. Dítě nechce jíst o samotě.

Hlady neumře

Nebojte se, že by si vaše dítě neřeklo o jídlo. Když ho budete honit, křičet, vyhrožovat, vydírat, tak ze svého potomka nikdy jedlíka neuděláte a spíše mu jídlo zprotivíte. Hlady totiž vaše dítě rozhodně neumře. Pokud nesní snídani, tak sní svačinu, pokud nesní svačinu, sní oběd nebo až večeři, ale určitě, když nemá chuť, tak hlady netrpí. A každé dítě dostane hlad, věřte tomu, i když to vypadá, že nikoliv, chytne se.

Nenutit, ale neustupovat

Z toho vyplývá, a odborníci radí, že nemáme nikdy ustupovat a nabízet náhradní potraviny či sladkosti. Odmítané jídlo dítěti nemusíme nutit, spíše ho motivovat a jídlo nabídnout jiný den znovu a bez zbytečných poznámek. Ale netlačit na něj. Nucení do jídla posiluje v dítěti jeho averzi, jídlo má pak spojené s nepříjemnými zážitky a rozhodně si jej takto neoblíbí. Vyvarujte se i negativních poznámek. Jídlo má být pro děti zážitek spojený s vámi, tak si to s nimi užívejte a obrňte se trpělivostí. Vždyť i pro nás je jídlo přece hlavně zážitek i požitek nejen jednoduchá obživa.

dítě
jídlo
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.