Chyby, kterými rodiče ničí správný pohybový vývoj dítěte

Vytvořeno 15.10.2020
Vyvarujte se častým chybám při vývoji dítěte a jeho pohybového aparátu!

Pro mnohé rodiče jsou pomůcky typu kočárek, sedačka, chodítko, nezbytné a pohodlnější. Ale právě tím můžeme narušit a pozdržet správný pohybový vývoj batolete.

Pohybové ústrojí a motorika dítěte se nejvíce vyvíjí do jednoho až jednoho a půl roku života dítěte. Z ležícího miminka, které ani neudrží hlavičku, se postupně stává lezoucí, sedící a posléze i stojící a chodící dítě, které poznává svět kolem sebe.

A právě v tomto období mohou rodiče udělat největší chyby, co se týče jejich motorického vývoje vedoucího ke správnému a bezbolestnému pohybu. Jaké chyby to jsou?

Omezování pohybu

Pohybový vývoj dítěte je v prvním roce úzce spojen s vývojem nervové i svalové soustavy. Určité pohybové programy jsou lidem dány již při narození a postupem času se vyvíjejí a zdokonalují. Pro správný a přirozený pohybový vývoj je ovšem důležité neomezovat děti v pohybu.

Lepší je tedy, než je neustále dávat do kočárku, sedačky či chodítka, nechat je volně ležet třeba právě přímo na podlaze, na hrací dece nebo na koberci, kde nehrozí pád. Batolata se tak mohou volně pohybovat a zkoušet, co jejich tělo dokáže a samozřejmě trénovat své pohybové schopnosti.

Pasivní sezení

Pasivní sezení u malého dítěte může způsobit nemalé problémy, například přetížení zádových svalů. Dochází k němu ve chvíli, kdy dítě není schopné se ještě samo posadit a vy mu k tomu pomůžete. Třeba tím že si ho zády o sebe opřete nebo ho podložíte polštářkem a necháte ho tak dlouho sedět.

Důležité je spíše to, abyste dítě nechali dělat jen to, co je schopné a na co je vyzrálé. Pokud se do sedu nedostane přirozeně přes bok, tak ho dříve neposazujte. Teprve až bude jeho pohybový a centrální nervový systém připravený, bude i dítě schopné posadit se samo.

Chůze za ruce

Pokud už dítě vstává a pokouší se o první krůčky, potřebuje oporu a dopomoc, aby nabralo jistotu. Ze začátku ho tedy můžete jemně přidržovat. Ale rozhodně to nedělejte často, aby si dítě nezvyklo, protože pak nebude samo schopné udržovat rovnováhu a celý jeho vývoj se tím zpomalí. Při nešetrné pomoci například silou se tak mohou poškodit ramenní vazy či kloubní pouzdra, které jsou ještě v dětském věku volné, varují odborníci.

Nechte raději všemu volný průběh. Dítěti je lepší pomáhat jen lehce a jemně, než samo získá jistotu. Nejdůležitější je stejně fáze lezení a vůbec nevadí, když trvá déle. Až bude dítě připravené, začne se samo opírat o nábytek a vlastně o vše, o co to půjde.

Nevhodné pomůcky

Nevhodnými pomůcky je právě například chodítko. A ani jiné pomůcky, které by měly nějakým způsobem dítěti pomoci v předčasné chůzi, nejsou vůbec ideální. Snažte se jich vyvarovat a děti podporovat spíše v jejich přirozeném vývoji. Žádné chodítko, sedátko či odrážedlo totiž nepodporuje správný nácvik pohybových stereotypů a dovedností.

Neprocvičování motoriky v předškolním věku

Mezi třetím a šestým rokem děti hodně rychle rostou a také se rychle vyvíjí jejich motorika, jako je držení rovnováhy nebo skákání. Mnoho předškoláků či školáků je však těch méně zdatných.

Pokud se v tomto věku správně nenacvičuje koordinace a stabilita, což je spojené s dobrým vývojem soustavy a pohybového systému, mohou být děti například častěji zraněné. Také je chybou zvolit dítěti jen jednostranný sport, bylo by pak zbytečně přetěžované a mohlo by mít problémy právě s pohybovým aparátem.

Již v předškolním věku byste dětem měli zvolit vhodnou pohybovou aktivitu, která umožní dále rozvíjet pohybové schopnosti dítěte, zlepšovat jeho koordinaci a upevňovat jistotu v pohybu. Ideální je vyzkoušet různé sporty, které budou dítě bavit, například jízdu na kole, běh, plavání, fotbal, gymnastiku a vhodná je i dětská jóga. A ta je dle odborníků pro zlepšování rovnováhy a protáhnutí svalů úplně nejlepší. Tedy proč ne? Co vy na to?

Dělali jste také některou z těchto chyb? Podělte se s námi o své zkušenosti.

vývoj dítěte
pohybový aparát
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.